Waar vind je geluk en liefde?
Zie jij jezelf ook steeds zoeken naar hét geluk, naar die perfecte geliefde, die warmte bij familie, beschikbaarheid bij vrienden of bevestiging van collega’s? Herken je het dan ook dat je op zoek naar dat geluksgevoel eigenlijk keer op keer teleurgesteld wordt. Die ander lijkt jou het ultieme geluksgevoel niet te kunnen geven.
Misschien ben je net verliefd en hoop je dat deze nieuwe verliefdheid je een bevestiging zal geven dat het met deze nieuwe lover toch écht anders is. Of misschien heb je een partner maar is het echte geluksgevoel eigenlijk zeldzaam en vaak ver te zoeken. Misschien doet een ander dingen, die jou bij je geluk weg lijken te houden. Keer op keer is dat teleurgestelde gevoel een feit. Je zou zo graag gewoon echt gelukkig willen zijn…
Met de paplepel ingegoten
Als baby zijn we afhankelijk van de zorg van volwassenen. Zij geven tenslotte de baby voeding en verzorging om in leven te kunnen blijven. Als wij ons als kind rot, alleen of eenzaam voelden, dan konden we huilen, jammeren of moeilijk doen waarop doorgaans onze behoefte vervuld werd door een volwassene. Hiermee krijgen we dus met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten, dat we geluk en liefde enkel ervaren wanneer deze behoefte van buiten onszelf vervuld wordt.
Veel volwassenen lijken daarom nog steeds vanuit die kinderlijke behoefte op zoek te zijn naar anderen om hun behoeftigheid naar geluk en liefde te kunnen vervullen.
Bodemloze put
Door ons eigen gevoel van geluk en liefde te koppelen aan wat een ander ons daarvan geeft, komen we keer op keer bedrogen uit. De ander lijkt toch niet te voldoen in het ons voorzien van geluk en liefde. Als we er echt goed over nadenken is het toch best bijzonder dat we een ander verantwoordelijk durven te stellen voor hoe wij onszelf voelen.
Doet de ander lief tegen ons en is diegene attent, dan zijn we gelukkig en voelen we ons geliefd voor dat moment. Maar het lijkt een bodemloze put, want als die ander iets té lief doet of té enthousiast, tja dan voelen we ons beklemt en hebben we het gevoel te moeten uitbreken. We willen tenslotte niet beheerst worden. Wanneer de ander voor zichzelf kiest, is de kans dat we ons verlaten, eenzaam of niet belangrijk genoeg voelen regelmatig het effect. De ander voorziet ons toch maar lastig van dat ultieme en vooral langdurige geluk, daarbij zorgt het ook voor de (on)nodige relatieproblemen.
Externe middelen
Maar dan hebben we nog altijd het inzetten van andere materiële dingen of verdovende (verslavende) middelen. Als niemand ons voorziet van dat fijne gevoel dan proberen we het te vullen met emotie-aankopen, verdovende middelen (alcohol/drugs), suikers etc. Helaas is dit geluksgevoel slechts tijdelijk, want uiteindelijk zit je op een dag stil in je dikke auto, met je kater of overgewicht op je (misschien wel fantastische nieuwe) bank en is die pijnlijke eenzaamheid, leegte, verdriet, ongeduld of onvrede in de volle heftigheid voelbaar.
Zolang dit patroon niet doorbroken wordt zul je bij het voelen van dit nare onbestemde gevoel opnieuw willen opspringen om als de sodemieter iets nieuws (externs) te gaan zoeken om jezelf maar niet te hoeven voelen.
Helder is, dat zolang we een ander verantwoordelijk houden voor ons eigen gevoel van geluk en liefde, we meer teleurgesteld zullen worden dan bevredigd.
Wat dan wel?
Voelt het voor jou alsof je eindeloos op zoek bent naar geluk en liefde maar kun je het steeds net niet vinden? Stop dan met zoeken, je kijkt namelijk net iets te ver. Je zult het geluk vinden binnen in jezelf. Precies daar ligt jouw persoonlijke grote cadeau gevuld met geluk en liefde.
Maar let op: Het kan zijn dat de weg naar jouw cadeau geblokkeerd is door nare onverwerkte gevoelens. Bedenk je dan dat jouw ultieme cadeau met geluk en liefde speciaal en alleen voor jou achter die obstakels rustig ligt te wachten tot jij het persoonlijk komt uitpakken.
Wil je hulp bij dit proces of doorpraten over dit onderwerp? Stuur een email naar laura@watwel.nl
“Je mag mijn werk delen of gebruiken zolang je mijn naam erbij vermeld” © Wat Wel Laura Breg