Verloren geduld gevonden!

Laura-Breg-Gezinscoach-WatWelMet jou vele andere
Mijn praktijk wordt veel bezocht door (alleenstaande) ouders die niet tevreden zijn met hoe zij het ouderschap invullen. De meest terugkomende hulpvraag is hoe zij weer meer geduld kunnen hebben in de omgang met hun kinderen. Deze ouders voelen zich schuldig, hebben het gevoel te falen als opvoeder en tranen beginnen vaak te stromen wanneer zij hun medelijden voelen en uitspreken over hun kind

Inzicht
Nog even los van wat de specifieke problemen bij jullie thuis zijn, waaraan jij je geduld verliest in irritatie, kun je dit patroon met een beetje oefenen vrij snel doorbreken. Wat je hiervoor nodig hebt is dat je eerst begrijpt wat er precies gebeurt met jou tijdens die momenten waarin jij je geduld verliest.

Wat gebeurt er wanneer jij jouw geduld verliest?
Er zijn tal van voorbeelden te noemen van situaties waarin een ouder zijn/haar geduld verliest in het contact met hun kind. Als voorbeeld voor nu: Stel je voor, je kinderen liggen weer eens met elkaar overhoop over een stukje speelgoed ‘Nee, IK wil die’, Nee IK had hem eerst’… Je kent het wel toch? Op het moment dat jij je geduld in dit soort situaties verliest aan irritatie, gebeurt er binnen een paar seconden van alles in jou: Gedachtes die je irritatie bevestigen poppen in rap tempo op ‘Daar gaan we weer’, ‘pfff, kunnen ze nou echt geen seconde gewoon leuk spelen?!?’, ‘Ik ben echt helemaal klaar met dat geruzie’ etc. Vervolgens adem je heel diep in door je neus en houd je deze adem vervolgens vast, hoog in je borst. Met opgetrokken schouders en een hoge stem reageer je naar je kind(eren) met de intentie de situatie even snel te stoppen.
Helaas weet jij ook dat de keren dat je het op deze manier hebt aangepakt, het vaker veel tijd en energie in beslag neemt, dan dat deze snel wordt opgelost.

Wat te doen
Het lijkt erop dat je op deze momenten even vergeten bent dat JIJ de ouder bent en ZIJ de kinderen. De irritatie die je voelt is waarschijnlijk omdat het gebeuren jouw aandacht vraagt en je misschien wel net even wat anders aan het doen was, je met zorgen/gedachtes rond loopt of je die negatieve sfeer misschien  behoorlijk vervelend vindt. Belangrijk is het om je te beseffen dat kinderen gewoonweg niet het vermogen hebben hun momenten van leren in te plannen op de momenten wanneer het jou uitkomt. Het klinkt simple, maar kan behoorlijk helpend zijn je daar bewust van te zijn. Daarnaast voelt het misschien als negatieve sfeer die je liever niet in huis hebt.
Vanuit deze gevoelens/gedachtes is een veel voorkomende lichamelijke reactie dat je een diepe inademing door je neus naar binnen haalt, om deze vervolgens vast te houden hoog in je borst. Herken je dat? Zo ja, dan kun je beter even pas op de plaats nemen. Je bent een paar essentiële stappen vergeten die makkelijk aan te leren zijn, zodra je er bewust van bent!

2 belangrijkste stappen
1: UITADEMEN. Zonder uit te ademen is je stem hoog, snel, kort en overspannen. Het uitademen is dus echt belangrijk, daardoor ontspant je lichaam en kun je met een lage, rustige ( krachtige) stem je kinderen benaderen. Een lage beheerste stem geeft kinderen het gevoel van veiligheid. Het geeft kinderen enorm veel vertrouwen als een ouder de situatie overziet en zonder onderdeel van ‘het probleem’ te worden kan helpen het op te lossen.
2: Kijk vanuit je ouderlijke ogen naar je kinderen. Jij bent de volwassenen, de ouder en zij zijn het kind. Alles in het leven hebben zij nog te leren en daarvoor hebben zij jou als ouder heel hard nodig. Je kind heeft er niets aan als jij die energie van hem/haar overneemt, diezelfde negatieve sfeer oppakt en er vervolgens aan mee gaat doen. Als jij door de frustratie van je kind van dat moment, ook gefrustreerd raakt en vervolgens ook vanuit diezelfde onmachtige emotie reageert, is er feitelijk voor het kind nog een probleem bij ontstaan. Wanneer jij je in die machteloze situatie verlies, wie is er dan nog die veilige haven die de rust weer terug kan brengen en kan helpen het probleem op te lossen?

Kijk naar je kind en zie de behoefte aan begeleiding om te leren over het leven! Leer je kind over samenspelen, delen, vertrouwen op regels en afspraken, omgaan met anderen, emoties herkennen, woorden geven aan gevoelens.
Neem je kind mee in jouw volwassen ouderlijke energie, blijf vooral in verbinding met jezelf en vergeet vooral niet uit te ademen!

Resultaat: Veilige sfeer met die geduldige ouder, daar krijg je blije kinderen van… Heerlijk toch!!

Wil je hulp bij dit proces of doorpraten over dit onderwerp? Stuur een email naar laura@watwel.nl

“Je mag mijn werk delen of gebruiken zolang je mijn naam erbij vermeld” © Wat Wel Laura Breg