vergeving-wat-wel-haarlem

Vergeving

Vergeving

Heel veel zaken staan vergeving in de weg. De voornaamste is het gevoel dat we door vergeving het gedrag dat ons heeft gekwetst lijken te tolereren.

Maar vergeven is niet hetzelfde als zeggen; ‘het is prima dat je me gekwetst hebt.’ Het betekent dat we voor ons eigen welbevinden de krenking willen vergeten, omdat we beseffen dat we ons ongelukkig zullen blijven voelen als we wrok blijven koesteren. Mensen die niet geneigd zijn om te vergeven, dienen te onthouden dat ze alleen zichzelf straffen.

Vergeving betekent niet dat we over ons heen laten lopen. Het gaat om liefdadigheid in de beste zin van het woord. Als we vergeven, onthouden we dat de persoon in kwestie niet opzijn best was toen deze ons kwetste. We onthouden dat deze persoon meer is dan zijn of haar fouten. Hij/zij is menselijk, hij/zij heeft een fout gemaakt, hij/zij wordt ook wel eens door iemand gekwetst.

Vergeving vindt uiteindelijk in jezelf plaats. We vergeven om onszelf te genezen. Het gedrag van iemand anders is het gedrag van iemand anders. We hoeven het gedrag niet te vergeven, alleen de persoon…

Bron: Elisabeth Kubler-Ross & David Kessler