leren,sorry,zeggen,pedagogische,rubriek

Pedagogische rubriek Nanny Service Nederland

In onze pedagogische rubriek komt elke keer een pedagoog aan het woord. Zij bespreekt een pedagogisch vraagstuk dat herkenbaar is voor ouders en Nanny’s. Deze keer geeft Gezinsbehandelaar en Coach Laura Breg haar tips. Voor meer informatie over Laura verwijzen wij u graag naar haar website www.watwel.nl

Leren sorry te zeggen

Om je kinderen te leren ‘sorry’ te zeggen of ze te leren hoe ze na heftig gedrag mogen zeggen dat het bij nader inzien toch misplaatst was, kun je als ouder of Nanny zelf het beste voorbeeld geven door het ook te doen. Zo leert het  kind dat fouten maken mag en dat je hier met elkaar op terug kan komen.

Dus stel je voor: Je bent moe opgestaan na een slechte nacht. Heel menselijk en dat gebeurt ons allemaal wel eens toch? Dit soort ochtenden is je grens vaak eerder bereikt en kan je reactie zomaar heftiger zijn dan het kind van je gewend is.

Geen stress: Want je kan hier bij het kind op terug komen door iets te zeggen in de trant van: “Sorry, dat had ik wel even op een andere manier tegen je kunnen zeggen” of “ Ik ben een beetje moe en reageer wel erg heftig, sorry”. Het effect hiervan: Je voelt jezelf vrijwel direct beter, want vaak schrikken we zelf ook van ons heftige gedrag (omdat het niet is hoe we doorgaans reageren) en tegelijk leer jij het kind dat het heel menselijk is om soms misplaatst of heftig te reageren maar dat je daar gelukkig altijd nog op terug kan komen door sorry te zeggen.

Website: Nanny Service Nederland.

“Je mag mijn werk delen of gebruiken zolang je mijn naam erbij vermeld” © Wat Wel Laura Breg