Met-je-hart-open-durf-jij?

Met je hart open, durf jij?

Laura-Breg-Gezinscoach-WatWel
Je kunt je ogen sluiten voor dingen die je niet wilt zien,
maar je kunt je hart niet sluiten voor dingen die je niet wilt voelen.

Je hart sluiten voor ongewenste pijn
Als je je hart sluit voor de pijn die je niet wilt voelen, dan sluit je daarmee als het ware de pijn binnen in je hart. Je laat de pijn namelijk niet naar buiten komen. Echter hetgeen er is gebeurd waardoor je die pijn voelde heeft al plaats gevonden. Je leeft je leven met een gesloten hart die gevuld is met pijn.
Tegenstrijdig eigenlijk, het is namelijk precies de pijn die jij juist niet wilt voelen. Vanuit paniek voor het voelen van die pijn sluit jij jouw hart en zonder dat je het door hebt leef je daardoor iedere dag (misschien al jaren en jaren) met die pijn in je lijf.

Wel graag liefde en warmte
Maar hoe ontvangt jouw hart dan liefde en warmte? Want als jij jouw hart echt zou openstellen, dan druppelt daar tegelijk pijn (vaak samen met angst voor vergelijkbare pijn) mee naar buiten.
Besef je dus goed wat jij jezelf aandoet met het wegstoppen van trauma’s, pijn en verdriet. Het niet willen voelen door het weg te stoppen (want dan is het er niet), is een illusie puur en alleen vanuit angst.
Daarbij is het een vrij onlogische oplossing, puur omdat door de pijnlijke gebeurtenis, die pijn jouw hart al heeft getroffen. Je hebt het ingedekt. Je emotie ontkennen en wegstoppen betekent dus niet dat het er niet meer is.
Gevolgen hiervan zijn naast het tekort aan liefde ervaren ook (vage) lichamelijke klachten.
Het kan je moed geven te beseffen dat die specifieke gebeurtenis zelf niet nog eens zal gebeuren. Het is de pijn en het verdriet over wat er is gebeurd wat nu jouw aandacht verdient.

Met je hart open
Door je hart te openen zullen misschien je tranen stromen, het laat je kwetsbaar voelen als een mens. Het zal je laten voelen dat je leeft.
Jij kunt jezelf troosten door te starten met jezelf toe te staan verdriet te mogen hebben over hetgeen jou pijn heeft gedaan.
Wanneer jij hulp bij dit proces wenst, aarzel niet en zoek een geschikte therapeut die dit stuk samen met jou kan oppakken. Ga er doorheen en het zal jouw hart weer lucht geven, om daarna te kunnen vullen met liefde en warme mooie levenservaringen.

Maar pas op! Jouw hart vindt het heerlijk te vullen met liefde en warmte. Dat is namelijk het risico van het openstellen van je hart. Durf jij?

Wil je hulp bij dit proces of doorpraten over dit onderwerp? Stuur een email naar laura@watwel.nl

 

 “Je mag mijn werk delen of gebruiken zolang je mijn naam erbij vermeld” © Wat Wel Laura Breg