Lelijke cadeaus, die neem je toch niet aan???

gastblogger-heppee

Laura Breg, gastblogger voor Heppee.

Ik zit met een alleenstaande moeder die door haar ex-partner (de vader van haar kinderen) keer op keer te horen krijgt dat ze niet deugd en het niet goed doet als moeder. Moeder huilt. Het raakt haar intens diep terwijl ze met woorden haar eigen moederschap aan het verdedigen is. Ik leg mijn hand op haar arm “stop eens met je te verdedigen en jezelf of misschien wel mij te overtuigen van hoe je het doet als moeder” zeg ik haar.

Ze kijkt me door haar tranen heen verschrikt aan. Ik vraag haar “Voor wie geef je de uitleg over jouw werkelijkheid?”
Ze houdt even stil, dan zegt ze zacht “Ik weet het eigenlijk niet, ik zou willen dat hij de waarheid zou weten”. Ze slaat haar ogen neer “Het voelt alsof ik het in zijn ogen altijd fout doe”.
De verwijtende woorden en onwaarheden halen moeder keer op keer uit balans en uit haar kracht.

Rotgevoelens krijgen of aannemen

Door te beseffen dat de macht over je eigen leven ten alle tijden jouw eigen macht is maakt dat je ervoor kunt zorgen dat je minder beïnvloed zal worden door anderen. Een ander kan jou tenslotte geen rotgevoel geven! Nou ja, tenzij je deze aanneemt natuurlijk.
Iemand die voor je staat met een lelijk ‘cadeau’ vol met rotgevoelens, verwijten, onwaarheden en kwetsende woorden, neem je het dan aan? Als je het niet aanneemt, wordt het dus ook niet van jou maar blijft het van die ander… Precies, daar waar het hoort!

Woorden zonder waarde

Het loskoppelen van de woorden van de ander en de werkelijkheid is een klus op zich die vaak tijdens of na een scheiding extra aandacht nodig heeft. Eerder was je samen in jullie relatie ouder van jullie kind(eren), nu staan jullie beide voor een onbekende (gedwongen) uitdaging van het gescheiden leven en tegelijk samen ouder zijn. De focus is vaak op de scheiding van elkaar en de gevolgen voor de kinderen met alle emotionele en praktische consequenties. Echter later wordt pas duidelijk dat het oneens zijn met elkaar, het niet volledig op de hoogte zijn van wat de andere ouder doet en hoe deze dat doet, een totaal onbekende lading heeft.

Zet jezelf in je kracht!

Door jezelf goedkeuring te geven, over hoe jij het doet als ouder, zal maken dat jij je minder onzeker voel en dus minder goedkeuring van andere nodig hebt. Zorg er dus voor dat jij jezelf een compliment kan geven over hoe jij het als ouder doet! En hé, een compliment van degene die jou het beste kent en al je intenties weet, dat zijn toch echt de meest waardevolle complimenten? Juist ja! Dat ben jij met een mooi compliment over jou!

Zelf-therapie:

Om te starten kun je opschrijven hoe jij jezelf als ouder het liefst ziet. Doe je ogen dicht en zie jezelf als die ouder die jij wilt zijn, schrijf op wat je ziet! Een helpende vraag hierbij kan zijn: Wat denk jij dat jouw kinderen van jou nodig hebben? Of, Wanneer je aan het einde van de dag met trots terug kijken naar jezelf als ouder, wat zijn dan de belangrijke dingen die jij jezelf hebt zien doen, of juist achterwegen hebt gelaten?

Wat je vervolgens te doen staat: Zorgen dat jij die ouder bent! Je zult merken dat jij echt trots kunt zijn op jezelf. Want zolang jij investeert in jezelf en zorgt dat je trots kunt zijn op hoe jij het als mens en ouder doet, zal je steeds minder behoefte hebben je te verdedigen tegenover andere.
Vergeet vooral niet dat de woorden van die ander ook niets meer of minder zijn dan woorden van die ander! Het zegt niets over jou of over de werkelijkheid, tenzij jij er zelf een waarde aan besluit te geven. Zolang jij er geen waarde aan geeft, zal ook de behoefte tot verdedigen afnemen. En wees eens eerlijk over de keren dat je jezelf hebt verdedigd, waren toen de problemen of het rotgevoel die het je opleverde opgelost? Is het je gelukt de ander te overtuigen van jouw waarheid? Heeft het verdedigen jou echt iets waardevols opgeleverd of voelde jij je evengoed onterecht en misplaatst ingeschat?

Hoog tijd om jezelf te beschermen tegen lelijke, vol met onrecht en kwetsende cadeaus. Die neem je natuurlijk niet aan!

Wil je doorpraten over dit onderwerp of zoek je hulp? Stuur een email naar laura@watwel.nl.

“Je mag mijn werk delen of gebruiken zolang je mijn naam erbij vermeld” © Wat Wel Laura Breg