jezelf,beschermen,tegen,negativiteit

Jezelf beschermen tegen negativiteit

Laura,Breg,gezinscoach,Wat,Wel,en,moeder,blog

Herken je het, dat andere soms zoveel invloed lijken te hebben op hoe jij je voelt? Voorbeeld: Je voelt je gewoon, misschien zelfs lekker in je vel! Totdat je die ene afspraak hebt gehad, dat berichtje van je ex ontving of dat negatieve telefoontje. En hoppa, je goede bui is verziekt, je hoofd zit in no time vol met negatieve gedachtes en je lijf laat je per direct weten hoe stress ook alweer voelt. Je voelt bijvoorbeeld boosheid, frustratie of verdriet die het op dat moment heeft gewonnen van je ‘lekker-in-je-vel’ gevoel.
Maar hoe doe je dat dan, dat beschermen tegen die invloeden van buiten af?

Gevoel van jou, gevoel van mij
Om te beginnen is het goed je ten alle tijden te beseffen dat wat een ander ook zegt of doet, dit niets anders is dan van die ander.
Die lelijke woorden, die slechte bui of die boosheid is namelijk volledig van die ander en (nog) niet van jou. Het is nu aan jou wat voor waarde je besluit te geven aan die woorden of daden van die ander die jou proberen te treffen. Inderdaad ‘proberen’ te treffen! Of deze jou ook daadwerkelijk zullen treffen en overnemen, dat is geheel jouw verantwoordelijkheid.
Soms zijn het zulke heftige dingen zoals leugens, onrechtvaardigheid, misschien wel boosheid of frustratie van die ander gericht op jou persoonlijk. Wat het ook is, het is en blijft de emotie/beleving van die ander. Dat hoeft dus niet te betekenen dat die ander zijn emotie automatisch ook het onderwerp voor jou zou zijn. Jij hebt namelijk jouw eigen emotie-onderwerp.

Eigen kracht
Belangrijk is dat je in je eigen kracht blijft. Dat zeggen er velen en klinkt makkelijk, maar hoe doe je dan, dat in je eigen kracht blijven?
Wat kan helpen: Beeld je in dat jij met beide voeten in jouw eigen tuintje staat. Als je dan naar beneden kijkt, kun jij je eigen terrein zien. Het is privé terrein en jouw tuin. Dus tijd om jouw tuintje te beschermen voor ongewenste bezoekers of voor die bagger poten van anderen die alles kapot komen trappen.
Goed om er dus bijvoorbeeld een hekje om te plaatsen met desnoods een bordje ‘verboden voor onbevoegd’ of  ‘privé terrein’. Het is geheel aan jou wie je toelaat om in jouw tuin te komen. Hoe jouw tuin er daarna uitziet is namelijk weer jouw eigen verantwoordelijkheid. Daarbij kun je beter contact met een ander hebben als je dat beide vanuit je eigen kracht (ieder zijn tuintje) doet.

Te laat
Te laat, de woorden of daden van de ander hebben je getroffen, je voelt heftige emotie en daarbij komen allerlei gedachtes op.
Bedenk je dan dat het slechts gedachtes zijn, niets meer en niets minder. Gedachtes kunnen bijvoorbeeld voortkomen vanuit angst. Het zijn dan niet meer dan soort van slechte fantasieën die niets met de werkelijkheid te maken hebben. Goed om te weten dat je gedachtes niet hoeft te geloven. Tijdens dit besef lukt het je misschien om terug in je eigen kracht (tuintje) te landen.

Oefen het, het zal je ontzettend veel positiviteit opleveren en beschermen van de vele invloeden van buitenaf.

 

Wil je hulp bij dit proces of doorpraten over dit onderwerp? Stuur een email naar laura@watwel.nl

 

“Je mag mijn werk delen of gebruiken zolang je mijn naam erbij vermeld” © Wat Wel Laura Breg