Goede-en-slechte-geheimen

Goede en slechte geheimen

Vertel je kind(eren) over goede geheimen en slechte geheimen.
Een goed-geheimpje: Het is iets leuks, jij en een ander worden er blij van. Bijvoorbeeld een verrassingskado of leuk/bijzonder nieuws dat je samen nog even wilt bewaren.
Een slecht-geheimpje: Iemand heeft iets gedaan waar jij pijn van hebt, je angstig voelde of verdrietig. Het kan zijn dat jij je schaamt omdat het erg is/vies of gek. Die ander zegt dat je het tegen niemand mag zeggen omdat er anders iets vervelends gaat gebeuren… De ander die maakt dit slechte geheimpje met jou omdat hij/zij weet dat wat ze hebben gedaan heel erg is en niet mag. Daarom bedenken ze een nog ergere redenen zodat je niks zal zeggen, ze willen je zo erg bang maken dat je niks meer durft te vertellen! Dan krijgen ze namelijk geen straf. Ze zijn zo bang dat je het vertelt aan iemand dat ze doen of het vertellen aan iemand nog erger is dan wat zij gedaan hebben.

Praat met je kind(eren) en leg ze dit uit. Vertel wat voor chantage er bijvoorbeeld kan worden gebruikt om zo het probleem stil te houden.. Geef je kind vertrouwen altijd naar je toe te moeten komen, hoe groot het probleem ook is. Dat je zal zorgen dat je kind veilig bij jou blijft en het vervelende/enge dan niet meer kan gebeuren!

http://www.voordelachvaneenkind.nl/campinghulp-veroordeeld-voor-misbruik/