Dag overlevingsstrategie => Hallo liefde en geluk!
Vraag jij je soms wel eens af…. Hoe het toch komt dat je zo veel bevestiging zoekt bij anderen? Of dat je in je liefdesrelatie jezelf afhankelijk maakt of voelt? Dat gevoelens van afwijzing of niet goed genoeg zijn, je met regelmaat overvallen en ervoor zorgen dat relaties soms behoorlijk gecompliceerd kunnen worden? Of waarom het lijkt of er geen geschikte partner voor jou rond loopt en het je niet lukt een relatie aan te gaan of deze te houden?
Ontwikkeling overlevingsstrategie
Misschien heb jij jezelf als kind (onbewust) overlevingsstrategieën aangeleerd die je nu in je volwassen leven nog steeds toepast.
Vanuit nood zijn kinderen in staat onbewust technieken aan te leren die nodig zijn om te overleven in (heftige) situaties. Hoe we onze persoonlijke overlevingsstrategieën vormen verschilt per persoon en is afhankelijk van hoe we in onze kinderjaren zijn opgegroeid en wat we hebben meegemaakt. Dit kan verschillen in heftigheid, langdurigheid en intensiteit maar gaat vaak gepaard met het als kind ervaren van een onveilig gevoel. Ouders zijn de belangrijkste factor in hoe de ontwikkeling van de basisveiligheid en vertrouwen heeft plaats gevonden.
Schadelijke gezinssituaties
Misschien ben je opgegroeid met een (psychische) ziekte van een ouder waarvan soms wel, maar soms de ouder niet is erkent in die psychische ziekte of beperking. Of heb jij jouw basisveiligheid moeten ontwikkelen met een emotioneel wisselvallige en labiele ouder. Misschien was er bij jou thuis sprake van ruzie, geweld en/of gingen jouw ouders scheiden. Of ben jij een ouder verloren door overlijden of ouder verstoting. Groeide je op in een gezin waar verslaving een groot probleem was. Of misschien waren er ernstige financiële problemen bij jullie thuis of juist over bescherming en buitensporige overwaardering. Misschien ben je getuigen of slachtoffer geweest van geweld, emotionele en/of lichamelijke mishandelingen.
Lukte het in jouw specifieke situatie je ouder(s) niet om jou goed te voorzien in je behoeftige (basis)verzorging, werd je emotioneel genegeerd, verwaarloosd, vergeten of was jij teveel voor hen naast de problemen en zorgen die er waren.
Wanneer je opgroeit in vergelijkbare gezinssituaties leer je als kind jezelf onbewust en passend bij je persoonlijkheid een overlevingsstrategie aan. Deze mooie menselijke eigenschap maakt dat we kunnen overleven, het heeft jou als kind door je kinderjaren heen geholpen.
Ouders en kinderen
Om onze beschadigde stukken die we hebben opgelopen tijdens onze opvoeding te kunnen verwerken kan het helpend zijn de rol van jouw ouders en hun kind zijn te bekijken. Hier zit namelijk veel waardevolle informatie die jou kan helpen bij het stoppen van negatieve patronen die je in de weg staan naar je geluk en fijne relaties.
Mijn idee is dat (bijna) iedere ouder de intentie heeft het als opvoeder en verzorger goed te doen. Ondanks die positieve intentie kan het zijn dat het ouders toch niet lukt om de juiste zorg aan hun kinderen te bieden waardoor hun kinderen beschadigingen oplopen. Vaak geeft onmacht en onkunde een verklaring van het handelen van ouders aan.
Want laten we eerlijk zijn, hoe kan een ouder zijn/haar kind troosten als deze ouder zelf nooit getroost is?
Iedere ouder is zelf ook kind geweest. Toen jouw ouders kind waren zijn zij opgegroeid bij jouw opa en oma en hebben daar hun basisveiligheid en vertrouwen ontwikkeld. Door te weten hoe dit verlopen is voor jouw ouders kan dat jouw inzicht geven. Het kan je helpen door hun beperking te zien, die zij ook weer door beschadigingen met zich mee hebben gedragen. Ook zij hebben zichzelf strategieën aangeleerd om te kunnen overleven. Die strategieën waren in hun kindertijd nuttig, echter in hun volwassen leven en als ouders van jou heeft het hun eerder in de weg gestaan dan dat het ze van dienst was. Helaas kunnen zij de tijd meer veranderen. Als zij wisten wat jij nu weet, zouden ze met die inzichten zeker alle zeilen hebben bijgezet om het anders te doen, voor jou, voor hunzelf en voor elkaar!
Feit is dat wat jij als kind aan heftige dingen hebt meegemaakt of juist hetgeen jij hebt moeten missen thuis, deze beschadigingen van jouw ouder(s) waren die op dat moment jouw hebben beschadigd.
Negatieve patronen
Zonder dat je het door hebt (net als je ouders) zijn die strategieën vaak patronen geworden. Bij het voelen van een bepaalde emotie in reactie op iemand zijn gedrag, woorden of op gebeurtenissen worden deze onbewust herkent vanuit je oude pijn. Je wordt getriggerd wat je manier van overleven op ‘aan’ zet. En precies deze patronen zorgen ervoor dat je juist verwijderd raakt van geluk en liefde waar je eigenlijk zo dichtbij wilt blijven. Want uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar dat geluks gevoel van liefde. Helaas zijn we ons vaak niet bewust van hoe we het geluk bij onszelf weghouden.
“Wat Niet omzetten naar Wat Wel”
Lucky you! Maar zeker ook voor jouw kinderen, partner en zelfs je ouders. Het is nu jouw beurt om jezelf vrij te maken van oude patronen en strategieën. Op DIT moment ben je dit blog aan het lezen en zou het zomaar kunnen dat je die onbewuste patronen meer bewust zal gaan ervaren. En dan heb jij de start gemaakt het patroon van generatie op generatie te doorbreken.
Waar mee te beginnen:
Belangrijke start: Vergeet niet trots te zijn op jezelf over hoe jij als kind je jeugd hebt overleefd. Hoe klein je ook was, je hebt jezelf weten te beschermen dus zie je wat voor een krachtig persoon je bent? Door dankbaar te zijn voor hoe je het tot nu toe hebt gedaan is het vervolgens tijd om die oude strategieën te herkennen, aan te kijken en de nutteloosheid in het NU ervan in te zien.
Onderzoek bij jezelf hoe jij hebt overleefd en wat jij jezelf daarin hebt aangeleerd als kind. Door hier inzicht in te krijgen kun je negatieve patronen waar je in het Nu tegen aan loopt herkennen en zien dat je deze in stand houdt door keer op keer te reageren vanuit je overlevingsstrategie.
Loslaten is een proces van vallen en opstaan, van moed verzamelen en blijven oefenen door de kracht van het overleven heen en net zolang tot je vertrouwen voelt dat je systeem van overleven niet meer nodig is. Wees in dit proces niet te streng voor jezelf, je hebt het jezelf namelijk als een krachtige eigenschap aangeleerd en dus heeft het stoppen hiervan ook tijd nodig. Gun jezelf die tijd!
Inzicht is stap 1. Hierbij hulp inroepen van een therapeut is stap 2. Als vanzelf zal je terecht komen in stap 3 waarin je steeds meer leeft in het Nu waarin je geniet en pure liefde en geluk bij je houdt en voelbaar is.
Wens je hulp bij dit proces? Stuur een email naar laura@watwel.nl
“Je mag mijn werk delen of gebruiken zolang je mijn naam erbij vermeld” © Wat Wel Laura Breg